Vijf jaar geleden begon ik als zzp-er, dus dit is een lustrumjaar voor mij. Ik heb de afgelopen jaren waardevolle lessen geleerd over zingeving, eenzaamheid en gemeenschapsprojecten. Uiteindelijk heb ik mijn inzichten voor mezelf nog eens goed op een rijtje gezet en dat wil ik graag met jullie delen! Mijn verhaal begint waar het vuurtje voor deze thema’s bij mij is gaan branden. Vele jaren geleden, toen ik meedraaide als vrijwilliger in een zorginstelling deed ik een ontdekking over mijzelf. Ik was dan wel opgeleid als een echte wetenschapper die goed analytisch kon denken en had geleerd om logisch te redeneren, maar ik kon nog iets best wel goed. Door mijn tijd en oprechte aandacht te focussen op een persoon, kon ik deze een goed gevoel geven. Niks bijzonders zou je zeggen, dat kan toch iedereen? De meeste mensen om mij heen acht ik daar inderdaad wel toe in staat. Alleen het punt was dat op de afdeling waar ik meedraaide kennelijk zo weinig betekenisvols gebeurde gedurende de dag, dat mijn aanwezigheid bij de avondmaaltijd kennelijk al een flink lichtpuntje was.
Als de avondmaaltijd op de afdeling werd gebracht dan hielp ik met uitserveren. Ik hielp ook mensen bij het eten wanneer ze dit zelf niet meer konden. Er waren meerdere mensen die hulp nodig hadden maar ik werd vaak ingedeeld bij dezelfde bewoonster. Een oudere nette dame in een rolstoel die moeilijk kon praten en om de een of andere reden altijd ging stralen als ik bij haar kwam zitten. Ik voelde me vereerd dat zij mijn gezelschap zo op prijs stelde. Ze noemde mij altijd ‘haar vriendin’. Begrijpen deed ik dat toen niet zo goed. Onze gesprekken gingen toch maar gewoon over koetjes en kalfjes: het weer, onze families en de dingen die we die week gedaan hadden. Of eigenlijk de dingen die ik gedaan had, want mevrouw kwam niet meer zoveel buiten. Ze kon moeilijk praten en veel interactie met de andere bewoners was er niet. Haar man was overleden en haar kinderen kwamen niet zo vaak. Die hadden hun eigen leven. Later pas hoorde ik dat ze helemaal niet zoveel aanspraak en leuke dingen in het leven had. Logisch dat oprechte aandacht dan goed doet. Andere bewoners zagen dit ook en gingen klagen bij de verzorging. Zij wilden ook wel eens door mij geholpen worden.
Het maakte indruk om te zien hoeveel bewoners van die afdeling mijn gewone ik als een lichtpuntje zagen. Des te langer ik daar rondliep des te meer zag ik dat veel ouderen daar een gebrek aan zingeving hadden. Ze waren de verbinding met de samenleving en veelal ook met zichzelf kwijtgeraakt, een pijnlijke constatering. De onvrede en het onbestemde gevoel van gebrek aan zingeving en verbondenheid die ik daar ‘meevoelde’, heeft uiteindelijk gezorgd dat ik koos voor een carrière switch. Ik volgde de studie toegepaste gerontologie en leerde over ouderen, hun wensen, behoeften, verliezen en mogelijkheden. Als zelfstandige werd het mijn missie om te voorkomen dat ouderen de verbinding met zichzelf en de samenleving kwijtraken. En dat doe ik nu vijf jaar.
Het is niet de makkelijkste missie kan ik je zeggen. Ik geloof sterk in de kracht van voorzorg, dat wil zeggen: gezond en bewust leven gedurende de hele levensloop. Een geloof dat ik sinds mijn veertigste pas echt zelf – met vallen en opstaan – in de praktijk aan het brengen ben. Vanuit de gerontologische theorieën leerde ik dat het leren omgaan met (sociale) veranderingen in de levensloop en het hebben van zin in het leven leiden tot prettiger ouder worden en groei als persoon. Dus ik begon vijf jaar geleden met het ontwikkelen van preventieve programma’s voor jonge senioren. Ik heb daarbij waardevolle lessen geleerd. Uiteindelijk heb ik het voor mezelf nog eens goed op een rijtje gezet en dat wil ik graag met jullie delen! Hieronder volgen de belangrijkste inzichten die ik als toegepast gerontoloog in mijn werkveld heb opgedaan.