Een seniorvriendelijke stad (‘age friendly city’) stimuleert volgens de World Health Organisation (WHO)) actief ouder worden door de mogelijkheden voor gezondheid, participatie en veiligheid te optimaliseren om zodoende de kwaliteit van leven te vergroten wanneer mensen ouder worden. Dit doet de stad door haar structuren en voorzieningen aan te passen zodat deze toegankelijk en ‘inclusief’ zijn voor ouderen met verschillende behoeften en mogelijkheden.
Steden die de ambitie hebben om seniorvriendelijke stad te worden kunnen zich aansluiten bij het netwerk ‘Age Friendly Cities’ van de World Health Organisation (WHO). Den Haag is de eerste Nederlandse stad die dit heeft gedaan. Ook Amsterdam is sinds kort officieel lid van het wereldwijde netwerk. Inmiddels zijn 258 gemeenten aangesloten, verspreid over 33 landen. Chatham-Kent, een stad in Canada, heeft een mooi filmpje gemaakt dat in beeld brengt waar je aan moet denken bij een seniorvriendelijke leefomgeving.
Ik pleit ervoor dat meer steden seniorvriendelijk beleid kracht bij zetten.
Samen met ouderen
Kortom, inzicht in het totaalbeeld is nodig om tot een ook op de senior afgestemde inrichting van de woon- en leefomgeving te komen. Zo is het mogelijk ouderen langer thuis te laten wonen en ze sociaal actief en in een goede gezondheid te houden. Dat vertaalt zich terug in een leuke oude dag en tot lagere kosten voor de gezondheidszorg.